به گزارش راهبرد معاصر، در روزهای گذشته گروهی از نمایندگان مجلس برای بررسی حذف دو فوریتی لایحه دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان، امضا جمع کردند. تعداد این نمایندگان ۱۰۰ نفر اعلام شد؛ در حالی که به نظر میرسید، بیشترِ مجلسیها، موافق تصویب لایحه همسانسازی باشند.
حالا «حمیدرضا حاجی بابایی» رئیس کمیسیون برنامه و بودجه میگوید که من ندیدم که به طور مثال ۴۰ نماینده مجلس مخالف این لایحه باشند و هر زمان که لایحه به صحن علنی بیاید، نمایندگان «پرقدرت به آن رای میدهند.»
وی همچنین به نمایندگانی که امضا جمع کردهاند، انتقاد میکند: «آن نمایندگانی که پای کار ایستاده و کار میکنند دنبال این نیستند که هر روز پیرامون موضوعی امضایی جمع آوری شود و این مسئله روی خروجی سایتها قرار گیرد تا تبلیغی برای آن نمایندگان شود؛ لذا نامه جمع کردن با ایستادن وسط میدان متفاوت است.»
با این حال بازنشستگان، مجلس را متهم میکنند که از ۸ تیر ماه که لایحه دائمی شدن همسانسازی به مجلس ارسال شد، نمایندگان، «قاطعانه» فوریت بررسی آن را ساقط کردند تا بررسی آن در دولت سیزدهم انجام شود.
در روزهای اخیر «حسن صادقی» رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری با اشاره به اقدام مجلس برای کنار زدن این لایحه، یادآور شد که نمایندگان تغییراتی را در آن اعمال کردهاند و آنطور که خبر میرسد، نام سازمان تامین اجتماعی در لایحهای که متناسب با احوال بودجهای کشور، تنظیم شده، حذف شده است.
لایحه همسانسازی حقوق بازنشستگان از این جهت دارای اهمیت است که تضمینی برای افزایش حقوق بازنشستگان تا ۹۰ درصد شاغلان محسوب میشود، اما از آنجا که در لایحهی ارسالی دولت دوازدهم به مجلس، پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی، دیده شده تا به قانون تبدیل شود، نمایندگان مجلس با آن مخالفت کردهاند.
بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی بنابر روایتهای مختلف متفاوت است. مصطفی سالاری، مدیرعامل سابق این سازمان رقم بدهی را بالغ بر ۳۶۰ هزار میلیارد تومان عنوان کرده بود، اما کانونهای بازنشستگان آن را تا ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هم ارزیابی میکنند. بدهی دولت به تامین اجتماعی به عنوان محل اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با بازنشستگان لشکری و کشوری در نظر گرفته شده است.
در شرایطی که بازنشستگان نسبت به مسکوت ماندن لایحه دائمی شدن همسانسازی حقوق بازنشستگان در مجلس انتقاد دارند، برخی نمایندگان دراینباره اظهارنظر کردهاند که چکیده آن در پی میآید:
رحمتالله فیروزی، نماینده نطنز: طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان در کمیسیون اجتماعی مجلس در حال بررسی است و در صورت آمدن این طرح به صحن، مجلس آن را تصویب میکند. اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان در گرو موافقت سازمان برنامه و بودجه و مدیریت برنامهریزی کشور است و باید شرایط اعتبار و بودجه کشور با این طرح همخوانی داشته باشد. فضای مجلس دراینباره مثبت است و بیشتر نمایندگان خواهان اجرای طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان و رتبهبندی معلمان هستند. امیدواریم مجلس با موافقت دولت چنین طرحهایی را به تصویب برساند و این یک واقعیت است که بازنشستگان حقوقی دریافت میکنند که جوابگوی مخارج زندگی آنان نیست و کسی که بازنشسته میشود باید یک حقوق مکفی دریافت کند. در صورت تصویب طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان در مجلس، دولت موظف به اجرای آن است. سازمان برنامه و بودجه باید توانایی انجام تعهدات را داشته باشد و شرایط بودجه کشور اگر در حدی باشد که این سازمان با افزایش حقوق بازنشستگان مشکلی نداشته باشد طرح همسانسازی حقوق بازنشستگان قابل اجرا میشود و مجلس با تصویب این طرح موافق است. البته، شرایط اعتباری دولت در وضعیت خوبی نیست که باید با بهبود وضعیت اقتصادی مشکل کسری بودجه قوه مجریه مرتفع شود. اگر این طرح در صحن مطرح شود، مجلس آن را تصویب میکند. حسن اجرای این طرح این است که حقوق بازنشستگان تا حد زیادی افزایش مییابد و مجموع حقوق و مزایای آنها به ۹۰درصد حقوق شاغلان همتراز میرسد و این همترازی باید با تخصیص ردیفهای خاص در لوایح بودجه سالانه، تثبیت و دائمی شود.
مجید انصاری، نماینده ممسنی و سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس: موافق اجرای کامل و دائمی کردن قانون همسانسازی حقوق بازنشستگان هستم. ماده ٣٠ قانون برنامه ششم توسعه کشور به عدالت در پرداختها اشاره دارد که شامل حقوق بازنشستگان کشورمان میشود.
این اقدام مجلس میتواند گام بزرگی برای حفظ کرامت انسانی و بهبود سطح معیشتی بازنشستگان عزیز باشد.
محمد رشیدی، نماینده کرمانشاه: بعد از تصویب طرح تسهیل مجوزهای فضای کسبوکار که مخالف صریح رانت و انحصار و تعارض منافع بود، باید شفافیت، رتبه بندی معلمان و همسان سازی حقوق بازنشستگان در اسرع وقت در دستور کار مجلس قرارگیرد تا مردمی بودن و انقلابی بودن نمایندگان مجلس یازدهم برهمگان آشکار گردد.